четверг, 19 марта 2020 г.

Завдання для учнів 6-х класів.Бісероплетіння

Дистанційне навчання 16.03.-20.03.
Завдання для учнів 6-х класів.
Тема: Виготовлення виробів з бісеру. Бісероплетіння.

Покроковий майстер-клас
Махрова фіалка
На фото можна побачити махрову фіалку з бісеру - виглядає вона шикарно. Її створення дещо складніше, ніж плетіння звичайної,( ми з вами вже засвоїли техніку плетення по колу), тому я пропаную вам створити справжній шедевр,  виготовлення махрової фіалки.
Основна відмінність в цьому випадку буде при створенні листків і маточки - вони більш «пухнасті», за що вид і отримав свою назву.



Перед тим як приступити до фіалки з бісеру, як на фото, необхідно дізнатися про основи бісероплетіння, щоб мати хоча б мінімальне уявлення про його головних прийомах.


     Початківцям зручно використовувати моделює дріт, яка дозволить надати форму пелюсток, до того ж не доведеться купувати голку для протягування крізь отвори. Вона потрібна, якщо в якості каркаса вибрана волосінь.
Робоче місце
Якщо є можливість виділити для бісероплетіння окреме затишне містечко - це добре. Але найчастіше такої можливості немає, тому важливо, щоб робоче місце було, принаймні, зручним. Стіл для такого заняття повинен бути досить великим, грає роль якісне освітлення,.
На столі потрібно буде розташувати:
1.      Дріт.
2.      Бісер - кожен колір в своїй ємності.
3.      Схеми.
4.      Інструменти для закручування дроту і багато іншого.
Матеріали і інструменти
Для того щоб створити таку красу, потрібно:
1.. - Бісер № 10 переважного кольору, в даному випадку синій, блакитний, зелений і трохи жовтого;
2 - Дріт 0,2 або 0,3 мм завтовшки;
3 - Флорлента або зелені нитки муліне;
4 - Гіпс або алебастр;
5         Маленький квітковий горщик або, якщо немає, будь-яка ємність;
6- Зелена акрилова фарба або гуаш;
7- Шматочок зеленого сизалю.
8-круглогубці
Схеми плетіння·
схема (1)  плетіння тичинок


схема (2)  плетіння пелюстка
схема (3)  плетіння листка



Хід роботи
Етап І виготовлення пелюстків
Фіалка виконується в петельной техніці. Квіточок буде 9 штук, але можна і більше зробити. Кожна окрема квітка плететься відразу цілісний, тому дріт відрізаємо відразу приблизно 60-70 см, щоб точно вистачило і не довелося, потім примотували шматки. Нанизуємо на дріт 6 синіх бисерин і закручуємо їх в петельку на пару оборотів, відступивши при цьому від кінця дроту 10 см. Для наступної петельки, яка буде проходити поверх першої, набираємо приблизно 15-17 шт. і скрутити в основі.


Робимо аналогічну петельку ще раз з великою кількістю бісерин.
Важливо! Щоб пелюстки вийшли щільними без зазорів, важливо стежити, щоб петельки щільно прилягали один до одного, а нанизані на них бісеринки сиділи без просвітів.
Для виготовлення бахроми на пелюстках знадобиться бісер контрастного кольору, в даному випадку це блакитний. На довгий кінець дроту набираємо приблизну кількість бісеру і протягуємо її під останню петельку пелюстки.
Відміряємо 6-7 блакитних бісерин і закріплюємо щільно дріт між 5 і 6 синіми бісерінамі на самому пелюстці

Так необхідно зробити 5 разів, щоб в кінці вийшла «бахрома».

В кінці дріт закріплюємо біля основи як зазвичай. На останньому робочому шматку дроту необхідно сплести ще 4 аналогічних пелюстки. Для цього від першого відступити приблизно 1 см і плести за схемою першого.
Виходить 5 пелюсток і 2 залишилися кінця дроту, які поки не треба скручувати разом.


Етап ІІ виготовлення тичинки жовтого кольору

Тепер необхідно зробити тичинки жовтого кольору. Виконується все в тій же петельной техніці.


Але я вам пропаную виготовити тичинки в « голчатої» техніці. Ви вже її знаєте


Етап ІІІ збірка квітки
Далі не менш відповідальний момент - це збірка всіх елементів квітки ( тичинок та пелюсток).
В середину квітки ввести тичинку (яка складеться з 3 голочок) і скрутити кінці пелюсток (5шт.)  Так ми отримали сформовану квітку.









Етап ІV виготовлення листочків

Для цього знадобиться бісер темно-зеленого і світло-зеленого кольору, але можна зробити і однотонний. Темний піде по краю листка і всередині у вигляді точок. Плести будемо по техніці французького плетіння. Для початку необхідно відрізати дроту близько 60 см., Відступити з одного кінця 15 см, і зробити на ньому петлю.
Сама петля буде основою листка, вона нам поки не потрібна, плести  листок будемо на короткому одиночному шматку дроту - це буде центральна частина, довгий відрізок буде робочим.
На дріт нанизати 13 бісерин ,це є центральна частина листка.
На довгий робочий кінець нанизати довільну кількість бісеру. Підняти його вгору до основи і плотненько з'єднати з ним під кутом 45 градусів, скрутивши вгорі одним оборотом
Після чого дріт опускаємо вниз до петлі і скручуємо двома оборотами



Те ж саме робимо в зворотному порядку до петлі.
Так продовжуємо робити кілька разів, поки не вийде 5 зазубрин з кожного боку листочка. Коли він буде готовий, основу необхідно буде акуратно обрізати, залишивши при цьому 0,5 см дроту, яку слід загнути на виворіт.

Листків необхідно зробити 9 штук, але можна й іншу кількість



Етап V остаточна обробка виробу
 Тепер необхідно ніжки листочків і квіточок обмотати зеленої флорлентю, якщо її немає, можна використати зелені нитки муліне в кілька додавань, попередньо промазав дріт клеєм ПВА.


Відрізати невеликий шматочок стрічки і липкою стороною обкрутити ніжки квіток і листя від основи під кутом 45°. Так обкрутити всі деталі.

Для формування букету фіалки скручуємо разом по 3-4 квіточки все тієї ж флорлентою, вийде 3 групки, які також потім з'єднати разом

Тепер необхідно приєднати до букету листочки. Робити це будемо в 2 яруси. У першому буде 4 листа, у другому - 5.










Етап VІ оздоблення виробу
Тепер необхідно  посадити в горщик букет. Якщо немає горщика, не варто впадати у відчай. У кожного в будинку є балони, наприклад з-під монтажної піни або подібного флакону,  ковпачок від нього ,в даному випадку, буде використовуватися як горшик. Садити квітку будемо в алебастр або гіпс, який необхідно розбавити теплою водою.
Приготування розчину: з води і алебастру в пропорціях 1: 2 (наприклад, на 0,5 кг алебастру потрібно взяти 1 л води), добре розмішайте. Візьміть горщик, в якому буде «рости» фіалка, поставте туди ваш букет і не поспішаючи залийте цім розчином.
Приховати «білий грунт» можна за допомогою декору - декоративних каменів, темного бісеру, зеленою сизаллю та інших елементів декору, якими можна посипати алебастр. Виконавши таку дію, алебастр не буде помітно а квітка в горщику буде ще більш привабливою.  А робота буде виглядати закінченною.
Кольорову гаму ви можете взяти на ваш розсуд. Кількість квітів і листя можна також збільшити, якщо ви взяли, наприклад, великий квітковий горщик і вам потрібно заповнити його простір. Вообщем, вільний політ вашої фантазії!
Бажаю вам натхнення, творчих успіхів і звичайно  красивих, яскравих і креативних квіткових композицій!
Чекаю на ваші фото звіти.




Комментариев нет:

Отправить комментарий