понедельник, 16 марта 2020 г.

Дистанційне навчання з 16.03.-23.03.2020.

Завдання для учнів 5-х класів
Прості м'які іграшки - майстер клас для 5 класу

Як зробити красиву іграшку з фетру своїми руками? Іграшки з фетру під силу зробити навіть умільцям без великого досвіду, потрібно лише підібрати шаблони і викрійки середньої складності - і робота піде сама собою. Кольори, форми, заготовки ескізів майбутньої речі можна підбирати відповідно до власного інтересу, або ж навпаки - створити незвичайну іграшку, щоб привернути увагу друзів і розширити свій кругозір.

















Малюк-лисеня
Таке миле лисиня сподобається будь-кому , і обов'язково стане улюбленою іграшкою. А виконувати його буде дуже цікаво, особливо за умови, що в цьому допоможе покроковий майстер-клас.

Інструменти та матеріали для роботи
 шаблони; (викрійки)
 Фетр: помаранчевий, білий, чорний;
синтепух; (вата)
крейда  для роботи з тканиною;
Паличка для набивання;
Лінійка,
 ножиці,
голка,
 нитки в колір фетру,
клей для тканини;
Рум'яна / художня пастель для щік;
 Атласна стрічка для банта.

Шаблони для роботи:

Хід роботи:
Етап 1
Вирізаємо всі потрібні деталі іграшки відповідно до шаблону. Повторювані елементи повинні бути симетричними. Приклеюємо клеєм всі дрібні деталі з фетру до великих, або приметайте їх контрастною ниткою. Важливо, щоб всі елементи, що повторюються були на однаковій відстані від країв великих деталей. Це необхідно для того, щоб іграшка виглядала акуратно.
 Етап 2

 Починаємо пришивати дрібні деталі одинарної білою ниткою, виконуючи вертикальні стібки.
Потім можна починати з'єднувати між собою передні і задні деталі іграшки, почавши з вушок. Голкою з одинарної ниткою рудого кольору починаємо робити стібки (перший - з внутрішньої сторони назовні), заводячи гру назад, і вводячи в той же місце, що і в перший раз, виконавши таким чином акуратну петельку навколо двох елементів майбутнього вуха іграшки. Голка заводиться в петлю, після чого затягується.
Тепер робимо наступний стібок на рівній відстані від краю тканини, отримавши ще одну петлю. У неї ми знову заводимо голку, затягуємо нитку, отримуючи таким чином обметочний шов. Прошиваємо цим швом все вушко, а останній шов потрібно ввести в перший. Щоб початківцям майстрам було легше розібратися, краще подивитися покрокові фотографії.
З другим вушком проробляємо ті ж операції, після чого готові вуха пришити до передньої частини голови майбутнього лисеняти з фетру.

Етап 3
 Малюємо на білій мордочці очі і рот. Починаємо з внутрішньої сторони подвійною чорною ниткою акуратно вишивати очі, переходячи на лицьову. Перший стібок робиться таким чином, щоб голка повернулася в самий початок, після чого стібок затягується. Всі наступні стібки виконують таким же чином, головне, щоб робоча нить була завжди зверху - над ниткою з голкою (вишивальний шов «стебловий»). В кінці можна зробити вію.
Другий крок, око і рот вишивається за тим же принципом, або застосовують вишивальний шов ( «навів»). Уже на цьому етапі можна намалювати лисеняті щічки. (Рум'яна / художня пастель)
Етап 4
Далі  зшиваємо великі деталі голови.
Спочатку краще змітати контрастною ниткою передню і задню частини голови іграшки. Після цього можна приступати до з’єднання деталей петельним обметувальним  швом. Як і раніше - нам стане в нагоді помаранчева одинарна нитка. Коли шви дійдуть до вушка, необхідно ввести голку з ниткою на зворотну сторону таким чином, щоб відстань до краю і з лицьового, і зі зворотного боку було однаковим (голка повинна пройти через вухо).
 Вводимо голку прямо в вушко - в місце прямо над точкою, звідки вийшла голка з ниткою. Спереду голка в результаті також вийде в вушку прямо над початковим місцем. В утворюється петельку вводимо голку і затягуємо. Вийде ось такий шов, який повинен виглядати як обметочний. Обшивають всю мордочку, залишивши місце для набиванн
Етап 5
Саме час набивати верхню частину  іграшки з фетру. У цій справі стане в нагоді паличка для суші, олівець або спеціальне пристосування. Набивати голову іграшки потрібно рівномірно, не дуже щільно, надавши м'який обсяг.
Етап 6

 Наступним етапом буде створення хвостика. Для початку необхідно одинарної чорною ниткою пришити чорну частину (пензлик) до кінця хвостика, при цьому не прошиваючи боку кінця хвоста, а лише пришиваючи «зигзаг». Після цього передню і задню частини хвостика пришивають один до одного вже знайомим петельним  швом помаранчевої ниткою.
Місце чорного кінчика прошивається з внутрішньої сторони, так як чорний наконечник потрібно буде вже поверх прошити чорною ниткою, діючи тим же способом, що і при обробці решти іграшки з фетру. Протилежний кінець хвостика залишається відкритим - він потрібен для набивання синтепухом. Після того, як хвіст рівномірно набитий , його пришивають до деталей тулуба контрастною ниткою.
Етап 7
Потім задню і передню частини тулуба пришивають один до одного петельним, обметувальним швом,залишаючи місце шиї відкритим. Рівномірно розподіляємо синтепух по тулубу, після чого отвір зашивається петельним, обметувальним  швом.
Етап 8
Тепер, коли дві основні деталі іграшки з фетру повністю готові, їх потрібно зшити між собою. Щоб пришити їх одну до одноїг акуратно і красиво, можна рівнятися по западині на грудях лисички - прямо над нею і повинні розташовуватися (носик і ротик звірка).
Тепер голкою з подвійною ниткою оранжевого кольору починаємо зшивати частини. Спочатку необхідно вставити голку в нижню частину голови, в 3-4 мм від краю, як на фото, приблизно на рівні середини ока. Потім голка пропускається через край тулуба - на такій же відстані - в результаті вийде потайний шов. Необхідно прошивати голову з тулубом до протилежного кінця шиї, міцно затягуючи шви. Таким чином прошивається передня лицьова частина
Щоб надійно скріпити обидві частини, потрібно ще раз прошити їх, однак більш акуратним способом. Тепер, коли голка знаходиться на протилежному краю шиї, необхідно прошити задню частину голови. Однак спочатку потрібно проткнути тулуб з лицьового боку, а вже після цього вивести голку з задньої частини голови.
Прошиваємо і далі по цій схемі таким чином, щоб ниток взагалі не було видно (див. Фото).
Оздоблення обрати за своїм бажанням.



Бажаю успіху!
Чекаю на Ваші фото звіти. 




2 комментария:

  1. Ірина Юріївна, дуже цікаве завдання. Чекаємо на наступні))

    ОтветитьУдалить
  2. это мама Вики Коноваловой,доделать сову и скинуть фото или сделать лисенка и фото?

    ОтветитьУдалить